Tudi čebela je na Roški vesela

Ob 7. svetovnem dnevu čebel smo na Roški v okviru Erasmus+ projekta organizirali trajnostni dogodek TUDI ČEBELA JE NA ROŠKI VESELA. Dogodek smo izpeljali z namenom poučevanja mladih o trajnostni skrbi za okolje in pomenu, ki ga ima ta majhna, a mogočna kosmatinka 🐝 za naše življenje.


V svet čebel nas je popeljal gost dogodka, gospod Ivan Esenko, velik strokovnjak čebeljega sveta in pisatelj, fotograf, naravovarstvenik ter ornitolog. S seboj je prinesel dve svoji monografiji o čebelah in nam predstavil čebelji hotel namenjen čebelam samotarkam. Vzpodbudil je dijake, da tudi sami, v kolikor imajo prostor, izdelajo lasten čebelji hotel in tako poskrbijo za vrsto čebele, ki ne živi v tropu. Les za čebelji hotel mora biti iz listavcev, saj ima les iglavcev preveč smole, kar jim poškoduje krila.

HOTEL ZA SAMOTARSKE ČEBELE

Samotarske čebele so v okolju pomembne kot opraševalke žužkocvetnih rastlin, zato jih radi vidimo tudi na vrtu, v sadovnjaku in na polju. V kemično onesnaženem okolju jih bomo zaman iskali, saj so pomembni bioindikatorji. Samotarske čebele ne pikajo, zato ne pomenijo nobene nevarnosti tudi tam, kjer so majhni otroci.

Privabimo jih lahko z gnezdilnicami, ki posnemajo njihova naravna mesta, kjer poskrbijo za svoj naraščaj. Gnezdilnice lahko naredimo iz trsja, bambusa ali navrtanih kosov lesa. Namestimo jih na prisojna mesta, da se bo lahko naraščaj v njih uspešno razvijal: pod napušč vrtne lope ali hiše, lahko pa tudi samostojno s strešico. Da je gnezdilnica obiskana, nam najboljse povejo čepki, s katerimi samice zaprejoluknje, v katerih se razvija njihov zarod. (besedilo Ivan Esenko)

Slovenka čebela, najbolj znana je kranjska čebela, je izredno prijazna, saj ne napade brez razloga. Obstajajo tudi bolj agresivne vrste, ki živijo v Afriki, zato je tam treba biti bolj pazljiv. Pri nas domuje približno 570 vrst čebele in okoli 30 vrst trotov. Gospodu Esenku smo pokazali tudi naše “prave kranjske” čebele, ki nas na Roški obiščejo vsako leto in imajo rade nektar akacije.

Drugi del dogodka je bil namenjen medenim delavnicam. Dijaki so pred šolo posadili grmičke sivke in tako dodali nove medonosne rastline, ki jim imamo pred šolo. Šolski drevored že bogatijo cvetoče akacije in korito z medonosnimi rastlinami, kjer najdemo drobnjak, materino dušico, hermeliko, poprovo meto in žajbelj. Druga skupina dijakov je naredila ognjičevo mazilo, kjer so uporabili čebelji vosek, ognjičevo olje, vitamin E in eterično olje sivke. Tretja skupina je pripravila medene dobrote, kjer so med uporabili kot super hranilo za mlade možgane.

Dogodek smo zaključili z druženjem ob medenih kroglicah z mandlji in medeno jagodni limonadi ter o načrtovanju postavitve čebeljega hotela pri šoli. Embalažo ognjičevega mazila bodo po uporabi dijaki lahko porabili tudi naprej kot mini embalažo za prihajajoča poletna potovanja,  s pripravo slastnih in zdravih receptov pa bo lahko presenetili tudi domače.


Dijaki in učitelji smo dogodek zaključili s sloganom: Varujmo našo kranjsko čebelico 🐝

Deli objavo

Skip to content